Gå direkt till innehåll
Alexander Westerling - uppvaktad inspirationsföreläsare på 100% verkstad.
Alexander Westerling - uppvaktad inspirationsföreläsare på 100% verkstad.

Blogginlägg -

Självkörande bussar i Stockholm och Göteborg inom några månader. Idé eller verklighet?

Självkörande bussar
Jan Hellåker, Drive Sweden, berättade att projektet självkörande bussar blir verklighet i Kista och Barkarby samt Göteborg inom några månader. - Mobiliteten blir en tjänst med IT-teknik som kombinerar olika färdslag, säger Jan.

Elektrifiering som megatrend
Förutom självkörande fordon så är trenden elektrifiering på frammarsch. Prognosen enligt IHS är att 70% av bilarna som säljs 2040 är el- eller hybrid. Jan säger att servicebehovet kommer öka när de elektrifierade bilarna är självkörande eftersom de kommer användas mer och rulla fler mil.

Ökat eller minskat servicebehov - hur påverkas serviceverkstäderna?
Alexander Westerling, Hawco, kopplande på nästa megatrend och språng i branschen som baseras på elektrifierade och självkörande fordon. - Han säger att de amerikanska tankesmedjorna ser en enorm ökning av flottägda fordon, så kallad "transport as a service". - Det innebär att det individuella ägandet av en bil ersätts av flottägare där man som konsument köper en tjänst av dem, säger han. Jämför med hur vi köper streamad musik hos Spotify istället för en CD-skiva i butiken.

- Tekniken är inte ett hot men en hotfull möjlighet, säger Alexander som håller med Jan ovan att dessa självkörande flottbilar kommer bli billiga per km med låga eller inga utsläpp. - De kommer producera mer mil eftersom nyttjandegraden blir extremt hög men i gengäld kommer färre bilar behövas. Ett exempel på detta är att bilen vet när du eller dina barn ska hämtas och lämnas - parkeringsplatser i dagens mening och stillastående bilar försvinner. Andra prognoser stödjer en minskad vagnpark. De är klimathotet, urbaniseringen, den åldrande befolkningen, den ökande mobiliteten, zero emission-städer exempelvis London och Paris inom några år och det minskade intresset bland unga för körkort och bilägande.

Fler eller färre servicearbeten?
Med elmotorer som har färre rörliga delar och långa eller inga serviceintervaller i kombination med kraftigt sjunkande nybilsförsäljning så kommer servicemarknaden påverkas negativt rörande servicearbeten, säger han.
- Teknikutvecklingen med IOT, Big Data, Machine Learning och AI kan utveckla möjligheter till nya arbetssätt för verkstäder, exempelvis förebyggande reparationer och en väsentligt högre kundservicenivå, säger han.

Hur utvecklas bilförsäljningen egentligen?
Enligt prognosinstitutet IHS skulle vagnparken i hela världen endast ha ökat marginellt över 2007 års nivå när den jämförs med dagens siffror om vi räknar bort Kina. Framtidens tillväxtområden är Mellanöstern, Afrika och APAC (Kina/ Indien). Men eftersom bilförsäljningen i Kina bromsar in från tidigare tillväxtsnittal på 23% per år till nuvarande 6-9% så planar världens vagnpark ut. I västvärlden sker i stort ingen ökning alls.
När trenderna med "transport as a service" tar fart kommer vagnparken och nybilsförsäljningen påverkas radikalt. De amerikanska prognosinstituten bedömer att 85% av alla producerade mil på vägarna kommer vara utförda av flottbilar som är självkörande och elektrifierade när denna tekniklösning kommit igång. De säger också att megatrenden inte är linjär i sin utveckling - när den lyfter så smäller det till.

Vännerna på Midland tackar Inspirationsdagen för givande föreläsningar! 

P.S. Se Jan och Alexanders föreläsningar live på webben inom kort - använd bifogad länk.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jonas Udd

Jonas Udd

Presskontakt VD - affärsutveckling, försäljning och marknad +46-31-725 34 01 midland