Gå direkt till innehåll
Vinterväglag i Vermont, USA, på väg till bilhandlarna i Keene, New Hampshire.
Vinterväglag i Vermont, USA, på väg till bilhandlarna i Keene, New Hampshire.

Nyhet -

Amerikanska bilhandlare säljer hybridbilar med bränslekalkyl.

Hybridbilarna ökar i USA
Försäljningen av hybridbilar har varit stark sedan starten med Toyota Prius år 2000 i USA. Globalt är det endast Japan som har en större hybridbilsflotta med USA på andra plats. Märken som Subaru sålde tidigare hybrider men avbröt försäljningen för några år sedan. Nu och under 2019 ska de och en mängd andra bilmärken lansera nya hybridmodeller.

Driftskostnader driver försäljningen
Bilhandlarna för Hyundai, Subaru, Honda och Toyota i Keene, New Hampshire, säger att en framgångsfaktor för hybriderna är bränsleekonomin. Bilarna marknadsförs med nyckeltalen "miles per gallon" (MPG) och "driving range" (räckvidd). En enkel kalkyl för en bilköpare jämför exempelvis bränslekostnaden för en Ford F-150 V8 pick-up truck med en Hyundai IONIQ Hybrid: - Nybilspriset eller månadskostnaden kan skilja något men den stora skillnaden i kostnad över tid hänger ihop med bränsleförbrukningen, säger Sherwood Campbell, bilsäljare för Hyundai.

Billig bensin bedrar
För europeér är USAs bensinkostnad låg jämförelsevis. Bensinpriset är cirka en tredjedel av vad priset är i Europa. Trots det låga priset i USA är intresset för lägre bränslekostnad med hybrider högt. Det beror i hög grad på de långa avstånden och att bilen i stora delar av USA är det huvudsakliga transportalternativet.

Starka mervärden följer bilen och bilägaren
Flertalet asiatiska bilmärken i USA har fleråriga mervärden utöver nybilsgarantierna. Subaru och Hyundai har exempelvis 10 års garanti för drivlinan och Hyundai har livstidsgaranti för batterierna i sina hybrider. 

- Verkstäderna förklarade att mervärdena behövs för att få upp lojaliteten till verkstaden eftersom konkurrensen från snabboljebytarstationer och gör-det-själv är mycket hög, säger Bo Andersson på Midland. - Du kan få en mellanservice med oljebyte från 400 kronor på en snabboljebytarstation. Även om det är äpplen och päron som jämförs, så kostar en ordinarie fullservice med två timmars arbete på bilen från 3 000 kronor och uppåt på märkesverkstaden, säger han. De typiska oljebytesintervallen i USA ligger på 6 månader eller 800 mil, vilket som kommer först. Tidigare låg de på var 4:e månad eller var 500:e mil.

Återhämtning efter krisåren
Nordamerika har hämtat sig från krisåren efter 2009. Idag rullar en bilpark på 270 miljoner bilar med en snittålder på 11,8 år - upp från 8,4 år 1995. Nybilsförsäljningen har ökat från 10 miljoner nybilar 2009 till 17 miljoner 2017.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jonas Udd

Jonas Udd

Presskontakt VD - affärsutveckling, försäljning och marknad +46-31-725 34 01 midland