Gå direkt till innehåll
Vassa killar i vita rockar.
Vassa killar i vita rockar.

Nyhet -

Vad får bränsleförbrukningen att minska?

Vad får bränsleförbrukningen att minska?
Hela branschen jagar bränsleförbrukning och en minskning av växthusgaser. Det gäller allt från minskad vikt, luftmotstånd, däckfriktion och verkningsgrad per bränsle.


Hur mycket kan motorkonstruktionen tillsammans med motoroljan påverka bränslekonsumtionen?
Tre faktorer samspelar i balans med varandra:
1: Viskositet: Motoroljans viskositet påverkar både friktion och slitage. Lägre viskositet leder normalt sett till minskad bränsleförbrukning eftersom det krävs mindre arbete (energi) för att driva de mekaniska delarna i motorn - friktionen och energiförbrukningen minskar alltså. En möjlig baksida är ökat slitage och/ eller högre oljeförbrukning. En paradox är att klara av ökad volatilitet (flyktighet) med minskad viskositet (tunnare oljor) eftersom man vill motverka ökad oljeförbrukning. Svårigheten kan lösas genom att använda basoljor med högre viskositetsindex - de kan kombinera lägre viskositet med en lägre volatilitet. Valet av basoljor med högre kvalitet ökar kostnaden för oljan.

2: Temperatur: En högre motortemperatur leder till lägre oljeviskositet och lägre bränsleförbrukning men kan även förkorta motorlivslängden. Även motoroljan oxiderar (bryts ned) snabbare vid högre temperatur. Här utvecklar motortillverkarna olika metoder för att optimera temperaturen. Ett exempel är att jämföra vilka olika teknologier som används för olje- och kylsystemtermostater: Mekaniska (statiska), variabla och elektriska. De senare kan optimera temperaturen på motoroljan, sänka viskositeten och minska bränsleförbrukningen.

3: Oljetryck: Ett lägre oljetryck leder till lägre bränsleförbrukning. En basolja med High Pressure High Shear-värde (HTHS) på 2,9 SAE 0W-20 behöver vara en basoljeklass IV för att klara den lägre viskositeten vid högre temperatur/ skjuvstabilitet och en HTHS 3,0  SAE 5W-30 behöver lägst en basoljeklass grupp III för att klara kraven. Så en fjärde faktor kan kallas oljeflöde eller skjuvstabilitet.

De tre punkterna ovan hänger ihop och balanserar med varandra. Exempelvis; lägre oljeviskositet betyder lägre behov av pumpkraft (energi) för att minska friktion för rörliga motordelar. Lägre viskositet påverkar oljetemperaturen som in sin tur minskar behovet av ökat oljetryck. Optimeras motorkonstruktionen med val av motorolja så minskar bränsleförbrukningen. Marginellt? För lastbilsmotorer pratar vi upp till 3% vilket är en väsentlig besparing mätt på exempelvis årsbasis eftersom fordonen presterar många mil.

Exempel på bra följdfrågor är: Kan vi minska oljeviskositeten, öka oljetemperaturen, minska oljetrycket och oljeflödet utan ökat slitage och med bibehållna eller förlängda serviceintervaller?
För personbilar utan kontinuerlig uppföljning under långa serviceintervaller behövs en god marginal för att undvika slitage och haverier som beror på konstruktion, bränsle eller motoroljekvalitet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jonas Udd

Jonas Udd

Presskontakt VD - affärsutveckling, försäljning och marknad +46-31-725 34 01 midland