Gå direkt till innehåll
Är det cykel som gäller nu?
Är det cykel som gäller nu?

Nyhet -

Bilförsäljningen har tvärstannat. Är det här slutet för servicebranschen?

Bilförsäljningen har tvärstannat
- Först trodde vi allt skulle rätta till sig efter pandemin. Sedan kom halvledarbristen och en bilförsäljning som inte kunde leverera. Efter det dog privatleasingen med höjda räntor och borttagna miljöbonusar. Nu ser vi en negativ utveckling av kundstocken, säger flera märkesverkstäder vi pratar med, berättar Jonas Udd på Midman. Variationen är stor beroende på vilka bilmärken verkstaden arbetar med. - Men att nybilsförsäljningen stannat av är de flesta överens om, säger han.

Svag svensk krona dödar servicemarknaden när bilarna exporteras
Är dina bilar och servicekunder kvar i Sverige? En del återförsäljare som kämpar med vikande nybils- och begagnatbilförsäljning har rättat upp siffrorna med ökad export. Det säljer bilar men tar samtidigt effektivt bort dem från återförsäljarens servicemarknad för gott, säger han. Exporten av bilar ökade 14% 2022.

Lojaliteten viker
- Tittar vi på hur många som kör en nybil och som väljer samma bilmärke igen när de ska köpa ny bil så är trenden negativ för många märken, enligt statistik från Vroom. En exempel är minskningen för bilmärket Subaru som halkat ned till 49% jämfört Toyotas 80%. Det finns en mängd faktorer som påverkar lojaliteten. Allt ifrån varumärke och modellutbud till andel privatleasing och huruvida bilmärket kan attrahera en återbyggnad av kundbas eller inte.

Omställningen till elektrifierat sker nu
- Få har missat försäljningsökningen för elbilar 2022. Elbilsvagnparken har klättrat från låga 1% till över 4% 2022 med låga 9% laddbart i hela vagnparken. Men tittar vi på beståndet som är väsentligt för märkesverkstädernas affär så är hela 46% av 0-3-åringar i det laddbara/ elektrifierade beståndet. Omställningen sker nu även om Q1, 2023, är ett hack i skivan försäljningsmässigt. De verkstäder som inte sett över sin strategi för att hantera omställningen bör göra det nu, säger Jonas på Midman.

Hur tar jag kontroll över min marknad?
Kundhanteringssystemet Midman har rätt verktyg för att du ska kunna ta kontroll över din marknad och dina kunder. Och rätt aktiviteter för att påverka din försäljning i rätt riktning. Allt vi gör för dig mäts så att vi tillsammans får ett kvitto på att dina investeringar ger ett positivt resultat.

Ring oss idag på 031-725 34 00 så visar vi vägen! Demo av Midman och analys av ditt företag bjuder vi på. Midman har som IT-verktyg erfarenhet av servicemarknad sedan 90-talet - det tror vi hjälper oss förstå din verkstad och verksamhet bättre.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jonas Udd

Jonas Udd

Presskontakt VD - affärsutveckling, försäljning och marknad +46-31-725 34 01 midland

Relaterat innehåll