Gå direkt till innehåll
Härligt med ny lagstiftning? Lugn, verkstaden får support!
Härligt med ny lagstiftning? Lugn, verkstaden får support!

Nyhet -

Ökad spårbarhet för farligt avfall från 1 november - hur påverkar det dig?

Alla verkstäder berörs av nya avfallsregistret
Avfallsförordningen träder ikraft den 1 november och innebär att alla verkstäder måste rapportera in samtliga farligt avfall-fraktioner samt dess vikter per inlämning/ sändning till Naturvårdsverket. Exempel på farligt avfall är spillolja, oljefilter, bränslerester men även aerosoler och lysrör. Nyheten är alltså rapporteringskravet. Miljödeklarationer upprättas precis som tidigare för varje sändning av farligt avfall.

Utökat producentansvar via Midland fortsätter
För verkstäder som väljer köpa glykol och bromsvätska utöver motorolja fortsätter Midland hämta och betala för huvuddelen av verkstadens farliga avfall - spillolja, oljefilter, glykol- och bromsvätskerester inklusive fraktkostnader och tomemballage som exempelvis nya oljefilterfat. I samarbete med Ragn-Sells certifierar Midland verkstaden för återvinning, så kallad re-generering av spillolja som kraftigt reducerar CO2-utsläppen. Se bifogat PDF-exempel på återvinningscertifikat.

Sov gott om natten
Med Midland återvinning kan du sova gott om natten och försvara en rimlig miljöavgift på servicefakturan eftersom våra återvinningsraffinaderier är certifierade för carbon footprint. Det innebär att återvinningen beräknas i minskade CO2-utsläpp. Din spillolja är taggad för återvinning och du bidrar aktivt till lägre CO2-utsläpp. I branschen finns dock flera exempel där både verkstäder och avfallsföretag aktivt väljer att sänka sina kostnader genom att elda upp spilloljan. De går "fria" i konsumenternas ögon helt enkelt för att denna miljöfråga inte står särskilt högt upp på agendan. Mot bakgrund av klimatförändringen vi är inne i, följer detta agerande varken Midlands, Ragn-Sells eller Sveriges miljöpolicy. Här har du ett frivilligt val att kunna göra skillnad och att kunna berätta det för dina verkstadskunder.

Hur påverkas jag som verkstad och vilka val erbjuder Midland?
1: Verkstaden har det juridiska ansvaret att rapportera farligt avfall till Naturvårdsverkets avfallsregister. Du kan välja att sköta detta på olika sätt:

2: Verkstadskund hos Midland kan välja mellan följande alternativ:
A: Sköta rapporteringen själv per sändning/ inlämning av farligt avfall. Tydliga rutiner och viss administration behövs. Fördel: Ingen kostnad. Se bifogad e-tjänstlänk hos Naturvårdsverket.

B: Låta Midland sköta/ ansvara för rapporteringen med två olika val:
- Har du eller väljer du spilloljehämtning i tank betalar Midland registreringsavgiften via Ragn-Sells på 310 kronor per sändning. Saknar du tank så erbjuder Midland en invallad hyrtank (>1 000 liter utan besiktningsansvar) till ett vettigt pris (se bifogad bild). Du behöver inte investera i en dyr tank med hyresupplägget som du med fördel finansierar via Midlands betalning av registreringsavgiften och miljöavgiftsdebiteringen av servicekunderna.
- Har du spilloljehämtning i fat eller väljer att Midland sköter rapporteringen till Naturvårdsverket istället för att göra jobbet själv, debiterar Midland dig 310 kronor per registrerad sändning av farligt avfall. Registreringen hos Naturvårdsverket sker automatiskt via vår avfallspartner Ragn-Sells.

Krångligt? Inte alls, ring Midland på 031-725 34 00 så hjälper vi dig hitta rätt lösning!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jonas Udd

Jonas Udd

Presskontakt VD - affärsutveckling, försäljning och marknad +46-31-725 34 01 midland